Avem plăcerea să vă prezentăm o persoană deosebită din Bologna, care prin realizările sale profesionale ne reprezintă cu mândrie.
Puteți spune pentru cei care nu vă cunosc, cine sunteți?
Sunt Carmen Madlen Nedea de profesie avocat . M-am născut în Craiova, am copilărit în Bucovina și am trăit în București, deci aș putea spune că sunt „din toată țara”.
Cum v-ați decis să veniți în Italia? De cât timp sunteți aici?
În Italia am venit în 2009, dar legăturile mele cu Italia dureaza de mai mulți ani, deoarece dupa revoluție am lucrat ca interpret pentru ziarul italian La Repubblica, apoi am avut clienți oameni de afaceri italieni.
De când sunteți în Bologna? Cum ați reușit să vă integrați? Ați reușit să lucrați de la început ca avocat?
Nu a fost ușor, dar nici foarte greu să mă integrez, acest lucru depinde de fiecare persoană în parte. În opinia mea când pornești la un drum trebuie să privești înainte. Am avut privilegiul să fiu acceptată la un studio legale încă de la început, dar trebuie sa spun ca eram deja cunoscută.
Care a fost cel mai interesant moment din cariera dumneavoastră?
Pentru mine cel mai interesant moment este acela în care obțin pentru clientul meu ceea ce și-a dorit, deci nu pot spune ca un moment/client este mai interesant decât altul. Îmi tratez fiecare client cu maximă implicare și atenție.
Care sunt realizările si satisfacțiile pe care le-ați trăit de cand sunteți în Bologna?
Cea mai importantă realizare este familia mea. Satisfacțiile profesionale, așa cum am spus , sunt obținerea celor dorite pentru clienții mei.
Care sunt problemele cu care v-ați confruntat?
Nu le-as numi probleme, mai degraba situații inerente oricărei persoane care se transferă într-o altă țară. Limba, obiceiurile, modul divers de a pune problemele, legile diferite, abordarea diferită a instituțiilor față de omul obișnuit și aici aș vrea să remarc cu plăcere respectul de care se bucură orice om, oricare ar fi el, de orice naționalitate, din partea instituțiilor statului italian.
V-ați implicat în viața socială a comunitații romanesti? Care sunt problemele cu care se confruntă comunitatea și la care vă solicită frecvent ajutorul?
Prin profesia mea intru în legătură cu mulți romani. N-aș spune că cea care mă solicită este comunitatea, ci mai degrabă fiecare român care are o problemă legală. Și aici aș detalia un pic. Problemele românilor sunt în general legate de necunoașterea drepturilor lor ca și cetățeni europeni. Drepturile lor legate de raporturile de muncă, fac aici o paranteză, am întâlnit români care nu-și primiseră drepturile și nici nu știau că le au, și aici pot spune cu satisfacție că am rezolvat cazurile care au venit la mine în sensul că raportul cu angajatorul italian a fos pus pe baza corectă, cea ceruta de statul italian însusi. Deasemenea divorțurile și mai ales problema minorilor născuți din părinți români sau români/italieni, sunt o parte importantă a muncii mele. Mulți nu cunosc drepturile și mai ales cum să se tuteleze în aceste cazuri și aici intervin eu. Deasemenea m-am ocupat și mă ocup de societăți românești cu legături comerciale în Italia și invers care au de recuperat sume de bani. Este mult de spus, să nu uitam acidentele de muncă sau de mașină, cazurile penale, etc. Fiind unul din puținii avocați români cu drept de exercițiu în Italia mă confrunt cu o multitudine de cazuri și problematici.
Cum vedeți atitudinea „românului plecat în străinătate”? Reușesc să-și păstreze tradițiile si obiceiurile pentru a-şi recupera identitatea într-o țara străină?
În general românul a plecat în străinătate pentru o viață mai bună, pentru o muncă remunerată corespunzator. În opinia mea, este esențial pentru el să se integreze acolo unde trăiește, mai ales că mulți au copii care merg la școală aici, își fac o altă viață. Faptul că trăiesc într-o altă țară nu înseamnă că-și pierd identitatea, dar nici nu trebuie să reprezinte o nostalgie continuă și neproductivă pentru țara de origine. Cred cu tarie ca românii trebuie să facă parte și din comunitatea unde au ales să trăiască, nu să se închidă într-un cerc vicios , și în final să nu mai faca parte din nici o comunitate. Nu cred ca românii au de „recuperat” identitatea. Ei sunt români care au ales să trăiască în Italia și așa cum am spus fac parte din cele doua comunități. Este alegerea fiecăruia cât de mult face parte dintr-una sau din alta.
Ce proiecte de viitor aveţi?
Proiectele mele de viitor se referă la dezvoltarea mea profesionala.
Ce mesaj ați dori să adresați comunității românești din Bologna?
Aș dori să știe că există un avocat român în Bologna pentru toți românii din Italia și să nu ezite să mi se adreseze. Așa cum se spune mai bine să previi decât să vindeci.

Carmen Madlen Nedea – avocat
Cell. 333 48 89 989, madeleine.nedea@gmail.com

 

Daniel Bârsan