Ca orice oraș plin de istorie și Bologna deține locuri, legende, curiozități și mistere. Nimeni nu a reușit să facă o listă unanim acceptată, sunt păreri diverse privind statutul de secret/curiozitate al unor locuri și obiecte, aflate în diverse locuri ale orașului.
Există o opinie generală cum că ar fi 7 secrete ale orașului, la care se mai adaugă și alte curiozități. Toate sunt concentrate în partea centrală, istorică a orașului și mai ales în zona Piazza Maggiore. Vom încerca prezentarea celor 7 secrete, la care se adaugă și alte curiozități.
1. Il Voltone – bolta în formă de cruce, de sub turnul Arengo al Paltului Podestà, din zona Piazza Maggiore.
Sub acestă boltă se constată un extraordinar efect acustic ce permite vizitatorilor de a se auzi chiar vorbind cu voce scăzută atunci cand se află în colțurile opuse ale bolții. Legenda spune că efectul s-ar datora priceperii în construcții a unor deținuți implicați la construcția turnului dar și utilizării efectului pentru spovedania leproșilor de către preoții din perioada medievală.
2. Statuia lui Nettuno – văzută dintr-un punct situat în fața intrării in Sala Borsa.
Legenda spune că inițial scuptorul a creat lui Nettuno penisul cu dimensiuni exagerate, însă vescovul timpului a impus reducerea dimensiunii acestuia ca urmare a protestelor opiniei publice, fiind o perioada în care statuia a fost îmbrăcată cu pantaloni de bronz. Dacă tot a fost constrâns să modifice statuia, autorul a poziționat-o în așa fel că privind-o dintr-un punct situat în fața Sălii Borsa sau din clădirea situată în intersecția străzilor Indipendenza cu Ugo Bassi-deasupra actualului Mc Donald’s, degetul mare al lui Nettuno pare un penis în erecție. În acea vreme in clădire, ce era o școală de fete gestionată de măicuțe, privind statuia de la fereastră, se avea o “priveliște mai lumească” pentru sufletelor virtuoase și neprihănite din interior.
3. Bolțile pictate cu fresce ce au definițiile “panis vita, canabis protectio, vinum laetitia” – situat la intersecția străzilor Indipendenza cu Rizzoli.
Semnificatul inițial era ”pâinea ne întreține viața, canabisul ne protejează organismul, vinul ne oferă o plăcere a vieții”, dat de studenții facultății de arte din Bologna ce au pictatat frescele în perioada medievală, pentru proprietarul restaurantului existent ca modalitate de plată în schimbul hranei primite. Mesajul a fost ”valorificat” de studenții anilor 70 pentru a justifica consumul de canabis & droguri, zicâdu-se că “dacă înaintașii noștri au decretat și protejat canabisul, de ce acum se condamnă și interzice consumul acestuia ???”.
În realitate, pictura cu canabisul este imaginea unei femei la războiul de țesut, mesajul inițial fiind că țesăturile din cânepă ne protejează organismul, nefiind nicidecum un îndemn la consumat canabis.
4. Mica Veneție – situată in Via Piella,
De la o mică fereastră se vede ultimul segment din Canalul Morilor(Canale delle Moline) ce este o prelungire a cursului râului Reno, ce traversează mai mult subteran orașul Bologna. Imaginea oferită de canalul prin care curge râul Reno și clădirile de pe marginile acestuia sunt imagini tipice orașului Venezia.
5. Săgeata înfiptă intr-o grindă de lemn, din Strada Maggiore 40, la intrarea în Casa Isolani
Săgeata , datată din perioada anilor 1500, este rezultatul erorii de țintă a unor bandiți trimiși să ucidă un domn ce locuia în Corte Isolani și care ar fi fost descoperit că a avut o aventură cu o doamnă importantă a vremii. Legenda spune că, aflând de acțiunea de răzbunare a soțului inșelat, proprietarul le-ar fi arătat la fereastră o tânără domniță dezbrăcată, ce ar fi zăpăcit privirea asasinilor și astfel au gresit ținta. Până în secolul 19 erau 3 săgeți, nu doar una ca în zilele noastre, mărturie fiind existența în zonă a unui restaurant numit “Trei săgeți”
6. Inscripția “panum resis” – de pe masa de consiliu a Universității din Bologna – Via Zamboni 33
“Panum resis” în traducere pâinea regilor, dorea să trasmită că știința și cunoașterea în general, oferite de universitate oferă celor implicați statutul de regi ai cunoașterii și ai științei. Mesajul din această inscripție voia să sublinieze importanța instituției de învățământ “regina între instituțiile timpului” dar și a celor ce aveau onoarea de a se așeza în jurul acestei mese: rectorul, profesorii universitari etc.
7. Biserica Sfântului Mormânt din Complexul de 7 biserici din Santo Stefano – din Piața Santo Stefano
Biserica, costruită ințial în secolul 5, avea formă circulară ce copia fidel forma Bisericii Sfâtului Mormânt din Ierusalim. Legenda spune că proiectul original, a fost realizat de San Petronio după pelerinajul său în locurile sfinte din Israel. Complexul de 7 biserici actual mai păstrează doar 4 biserici din cele 7 originale. Din Biserica Sfâtului Mormânt originară au rămas doar 12 coloane de marmură neagră, ce înconjoară edicola del Calvario. Din secolul 12 e.n. a fost înlocuită cu o biserică de formă octogonală, ce a deținut până în anul 2000 osemintele lui Santo Petronio, astăzi depuse în Basilica San Petronio.
Pe lângă acestea ar mai fi și alte curiozități ce apar în orașului Bologna:
– deține cea mai veche universitate liberă din lumea occidentală – înființată în anul 1088. Liberă pentru că a fost înființată de studenți care plăteau și alegeau profesorii care să-i învețe ce doreau ei și nu ce impuneau puterile timpului: statul sau biserica.
– în anul 1733, Laura Bassi Veratti devine prima femeie profesor universitar din lume, primind o catedră la Universitatea din Bologna;
– fragmentele unui vas de ceramică situat în vârful turnului Asinelli;
– înființarea primului post de radio privat italian în anul 1974.

Constantin Păuleț