Data de 1 decembrie are o însemnătate deosebită pentru românii din ţară, dar şi pentru cei din străinătate, este ziua când sărbătorim Ziua Naţională a României. În acest scop au loc diverse evenimente în mai multe oraşe din Italia. În Roma, Bologna, Veneţia, Ancona, Perugia şi multe altele, asociaţiile de români i-au invitat pe conaţionalii lor sa li se alăture şi împreună cu grupuri instrumentale, formaţii şi grupuri de dans să sărbătorească în stil românesc această zi.

În Bologna, sub patronajul Consulatului General al României la Bologna, Asociaţia Frăţia, Asociaţia Românilor din Ziua Naţională a României

Bologna – Uniro, Grupul Modern Media Pro, Liga Studenţilor Români din Străinătate organizează: 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Am deosebita plăcere de a vă prezenta participanţii la acest spectacol:

            Grupul Folcloric “Dor Românesc”. Albu Elena-Rodica are 53 ani şi e născută la Iaşi. A ve­nit în Italia în 2002 şi s-a stabilit la Forli, unde a stat pentru nouă ani. „Nu a fost uşor, dar având voinţă am dobândit tot ceea ce am do­rit. Am cunoscut italieni şi români care mi-au umplut sufletul de do­rinţa de a împlini toate gândurile bune cu care am plecat de acasă din România.”

Plăcerea pentru folclorul românesc s-a născut din tinereţe. A început să cânte muzica populară cât încă era la şcoală, iar mai târziu dansurile au devenit pasiunea ei, practicând pentru 20 de ani dansuri populare din toate zonele ţării. A frecventat cursurile şcolii populare de artă şi am devenit instructor de dansuri populare. La Forli, a făcut parte din asociaţia „Hora” pentru trei ani, unde a format un grup de dansuri populare numit „Românaşul” cu care a cucerit şi inimile italienilor făcând cunoscut folclorul popular românesc. La Bologna, de aproape două luni a înfiinţat un grup folcloric numit “Dor Românesc” cu care doreşte să facă cunoscute tradiţiile, cultura şi arta româneasca. “Vrem să redescoperim toate obiceiurile şi tradiţiile din toate zonele din România, să facem expoziţii de artizanat, cursuri de broderie, cursuri de dansuri populare pentru copii şi adulţi, cursuri de bucătărie românească. Aşa cum suntem una dintre cele mai relevante comunităţi din Bologna, dorim să demonstrăm cine suntem cu adevărat, care este cultura noastră şi obiceiurile atât de frumoase de acasă din România.” Tel 3891270856.

            Grupul vocal instrumental CRYSTAL 2000 din Galaţi este format din: Bratu Maricel, şef for­maţie/orgă, 41 ani, din Galaţi; Baciu Carmen, solistă, 42 ani, din Roman; Lupu Viorel, trompetă/so­list manelist, din Bârlad. Formaţia Crystal 2000 a fost înfiinţată în urmă cu 20 ani, iar în Italia cântă de 5 ani, desfăşurându-şi activita­tea în tot Nordul Italiei, în special în Padova, Bologna şi Verona.

“Comunitatea ne-a întâmpinat cu multă căldură sufletească şi bucurie. Am participat la multe evenimente cu Asociaţia Columna din Padova şi am observat că românii ţin foarte mult la tradiţiile din zonele de origine ale României şi profită de orice ocazie să le retrăiască. Mesajul nostru pentru românii din Bologna este să nu uităm portul nostru, cântecele populare şi tradiţiile noastre; să lăsăm o frază, un cântec, o strofă să ne ajungă în suflet, să ne simţim aproape de cei dragi de acasă (România). Cu multa stimă şi dragoste formaţia Crystal 2000 Galaţi vă transmite mesajul tradiţional de La mulţi ani.” Tel: 3202342865

              Formaţia “Speranţa”. Solistă Anişoara Cornea are 31 ani de origine din Hinceşti, Republica Moldova. În Italia este de 7ani şi s-a integrat cu uşurinţă dato­rită susţinerii pe care a avut-o din partea persoanelor întâlnite. Activitatea de cântăreaţă de mu­zică populară a început-o în anul 2008. A participat la numeroase sărbători familiare, nunţi, cume­trii, câştigând o reputaţie bună printre oamenii ce vroiau să pe­treacă evenimentele ca acasă. A participat şi la un spectacol or­ganizat de primăria din Bologna, pentru a face cunoscute tradiţiile şi obiceiurile din ţară tuturor celor interesaţi sa le cunoască.

“Comunităţii româneşti din Bologna le doresc: sănătate, înţelepciune şi să nu-şi uite originea, credinţa in Dumnezeu, căci doar aşa vor reuşi sa-şi atingă scopurile şi să vadă rezultate. Vă doresc tot binele din lume!”

Anişoara.C., tel 3271782258

Dorim ca acest eveniment să fie un mijloc de a-i aduna pe românii din Bologna pentru a petrece această sărbătoare împreună: să ascultăm muzică din folclorul românesc, să facem o horă românească, să dansăm în stilurile tradiţionale din diferite zone ale României şi să degustăm produsele specifice care să ne aducă aminte de ţară. Vrem să împărtăşim invitaţilor italieni din bogăţia obiceiurilor noastre, transmise de la o generaţie la alta şi pe care vrem să le retrăim la fiecare sărbătoare. Este un schimb intercultural menit să apropie mai mult cele două popoare care au învăţat să convieţuiască împreună, oferind o cunoaştere mai bună şi înlăturarea tuturor prejudecăţilor.

Ne propunem să profităm de orice ocazie să ne adunăm şi să petrecem în stilul românesc sărbătorile creştine şi naţionale cele mai importante. Vă invităm să participaţi cât mai numeroşi, iar pentru cei care vor să se implice mai mult şi să contribuie la organizarea altor activităţi, vă lăsăm şi numerele de contact al asociaţiilor româneşti din Bologna. „Unde-i unul, nu-i putere/ La nevoi şi la durere / Unde-s doi, puterea creşte / Şi duşmanul nu sporeşte! / Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română, / Să-nvârtim hora frăţiei / Pe pământul… [Italiei]!”

Vă aşteptam aşadar să petrecem împreună la spectacolul: 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, Duminică, 4 decembrie ora 17.00, la Centrul Cultural Zonarelli, din Via G. Sacco, 14, Bologna.