Suntem bombardați zilnic de știri, în mass media italiană,  în care principalii protagoniști sunt români. De cele mai multe ori se vorbește despre fapte care denigrează imaginea poporului nostru, concentrând atenția cititorilor asupra unor aspecte ale realității și scoțând în evidență doar pe cele negative. Pe lângă acestea este coret să prezentăm și pe acei români care ar merita mai degrabă să fie în centrul atenției presei pentru merite deosebite și pentru realizările lor.

Este și cazul lui Bogdan Stănoi Ionuț, care la vârsta de doar 19 ani, deja se poate lăuda cu câteva realizări deosebite cum ar fi locul I la Olimpiada de Matematică în clasa a 9-a și a 10-a la institutul unde studiază, prezența la proiecte internaționale cum ar fi  Human Trafickking, dar și bursa de studiu de 5000 € câstigată prin proiectul Leonardo. Este de admirat modul cum, deși a avut o situație dificilă, a înfruntat dificultățile și și-a păstrat motivația de a reuși.

Bogdan s-a născut la Craiova, în România și acum locuiește cu mama sa în Stiroe, Monteveglio:

”Am venit in Italia per 27 septembrie 2003 adus de mama si unchiul. Motivele mele…, având în vedere ca eram destul de mic, practic nu au existat niciodată, în afară de a vrea să o revăd pe mama, dar acum realizez diferența în oportunități economice, și din punctul de vedere al studiilor, pentru care mama a decis să vin sa trăiesc în Italia.

Primii 3 ani de școală primară i-am făcut în România, după care din clasa a 4-a am venit în Italia, completând până în clasa a 8-a, cu schimbare de la școala din Crespellano la școala din Bazzano în anul 6. În momentul actual învăț la: Istituto Tecnico Commerciale Agostino Paradisi din Vignola (MO), în particular la cursul E.R.I.C.A. (Educazioni nelle relazioni interculturali e Comunicazione Aziendale), în al patru-lea și penultim an de studiu”

Se simte în cuvintele lui Bogdan o dezamăgire față de țara sa natală:” nu am mari amintiri din viata din România, dar diferențele văzute în anumite vacanțe in România nu sunt chiar invizibile. Se poate respira în Romania un trai de viață mai slab, mai puțină satisfacție. Simplul mod în care te tratează și un vânzator de alimentare, este total diferit față de acela italian.„ Dar și speranță când vorbește de realizările sale: ”am ajuns primul di anul meu în clasa a 9 a si a 10 a la concursul de Matematica la institut. Am câștigat o bursă de studiu de circa 5000€ la proiectul Leonardo, cu care 160 de studenți din toată Italia vor lucra în Anglia, Franța si Germania, în funcție de examen-ul obținut.

Anul trecut am fost în Germania, în luna Martie cu un proiect între Monteveglio și Berlin pentru a da tinerilor interesul de a citi si învăta despre țara în care trăiesc. În August am fost cu GVC, o asociație europeană, în Ungaria. Noi, grupul italian de vreo 20 de persoane,  același număr pentru suedezi, și rezidenții din Ungaria, pentru sensibilizare oamenilor față de puțin cunoscuta problemă: Human Trafficking, cu experti internationali din Australia, Noua Zeelandă, Congo, și Extremul Orient, și un regizor Mtv  italian, ca profesori.  Am creat 4 echipe în care s-au creat 2 filme, tricouri cu tema Human Trafficking, interviuri radio si un ziar în care a fost expusă la sfârșitul proiectului pe anul 2011 părerea partecipantilor. În momentul actual fac și un proiect chemat First Of English, un titul de studiu verificat printr-un examen trimis de Cambridge, cu un cost total de 240 de euro.

Anumite din aceste proiecte am riscat sa nu le pot îndeplini din cauza banilor, considerând ca numai mama muncește în casă, și între chirie, asigurarea mașinii și traiul de zi cu zi era posibil sa nu partecip la cel puțin unul din aceste proiecte, dar cu mari sacrificii am reușit sa ducem totul înspre bine. „

Cât despre planurile sale de viitor ne mărturisește:

„Pentru viitor, vis-ul meu este sa pot munci ori ca translator ori în lumea economica din Anglia. După saptămâna petrecută în Anglia cu clasa, organizată de școală, m-am întors acasă sperând să pot studia și lucra acolo, văzând ca început acest proiect LEONARDO prin care voi lucra la Portsmouth în perioada 14 iulie – 18 august.”

Îi urăm lui Bogdan succes din toata inima, și sperăm să fie luat de exemplu de cât mai multi dintre tinerii români din italia.

Eduard Bârsan