Emoţiile pregătirilor de evenimente se amplifică odată cu venirea primăverii, cand toata natura se trezeste la viată, cele mai puternice fiind şi cele survenite în timpul organizărilor de nuntă sau botez. Este bine cunoscut că nunta şi botezul reprezintă mari Praguri de Trecere, paşi importanţi al existenţei. Definindu-se ca acte ceremoniale compuse dintr-o succesiune de etape desfăşurate după ritm milenar şi reglementat de tradiţie, botezul şi nunta pot fi considerate petreceri desfasurate într-o atmosferă relaxantă în masură să asigure bunădispoziţia participanţilor şi de a puncta festiv momentul. Fără a neglija componenta rituală, sacră, unele obiceiuri trebuie sa fie compatibile cu o stare de lucruri perfect integrate în contemporaneitate.
Botezul şi nunta traditională românescă sunt încărcate de tradiţii şi obiceiuri pline de frumuseţe şi simboluri menite să aducă noului născut şi tinerei perechi bunăstare şi prosperitate. De aici şi Tradiţia mărturiilor de nuntă şi botez, un obicei ce oferă evenimentului caracter sincretic, de spectacol şi amprentă personală în acelasi timp. Deşi datează în Europa din secolul al XVI –lea când aristocraţii ofereau cadouri (bomboniere, parfumuri sau produse de cofetărie) invitaţilor care călătoreau zile sau săptămâni pentru a ajunge la festivităţi, astăzi, ancorate în modern şi contemporaneitate, mărturiile sunt o extensie a tematicii evenimentului. De-a lungul timpului, a devenit popular (după modelul nobilimii franceze, care oferea bomboniere din sticlă sau cristal în care se aflau migdale glazurate) faptul de a oferi cinci bomboane, mărturie ce simbolizează cele cinci speranţe ale noii familii: bogăţie, sănătate, longevitate, fericire şi fertilitate.
Conform tradiţiei, mărturiile sunt dăruite de mireasă şi de mire sau de parinţii noului născut, mic simbol oferit invitaţilor, în semn de mulţumire pentru felicitările, florile sau darurile trimise, ori pentru participarea la petrecere. În plus, mărturiile pot fi personalizate în funcţie de cât de apropiată este relaţia dintre sărbatorit şi invitat. Fiind constituite în sine ca obiecte care simbolizează apreciere, menite să comunice afecţiunea şi gratitudinea, mărturiile sunt oferite la finalul sărbătoririi ceremoniei ca o amintire a evenimentului.
Pornind de la frumosul simbol francez de a oferi bomboane, crearea mărturiilor dăruite de români cu prilejul petrecerii nupţiale sau cea a botezului a devenit o adevarată artă. Flori din diverse materiale delicate, cu texturi din diverse culori, ţesuturi tradiţionale ornamentale, decoraţiuni din dantelă şi săculeţi de o eleganţă impresionabilă, obiecte în miniatură, mici carţi de vizită cu numele sărbătoriţilor şi data fericitului eveniment, în funcţie de gustul şi aprecierea organizatorilor, mărturiile sunt accesorii indispensabile unei petreceri cu adevarăt unice.
Oana Tatar