Luptă strânsă în campionat cu 5 etape înainte de final , atât în vîrful clasamentului, cât și în subsolul acestuia. Cinci echipe sunt în bătălia pentru titlu după surprizele din ultimele etape: CFR Cluj, Dinamo, Rapid, Vaslui și Steaua.
Favoriți sunt cei de la CFR Cluj cu 3 puncte avans față de celelate contracandidate la titlu. Deși după turul campionatului Dinamo era campioană de toamnă, datorită inconstanței și lipsei de jucători, aceștia au clacat, ducând la demiterea lui Liviu Ciubotariu.
Demiterile au continuat în șir, ca de obicei în Liga 1 și la celelalte echipe, începând cu Vaslui prin demiterea lui Viorel Hizo și a lui CFR Cluj, care l-a demis pe Jorge Costa după umilința cu 0-5 pe teren propriu cu Rapid, readucandu-l în frunte pe omul care a adus primul titlu în Gruia: Ioan Andone. Aceeași situație și la Steaua care l-a demis pe llie Stan și i-a readus pe Meme Stoica și pe ,,vesnicul” Mihai Stoichiță, care este soluția de avarie cea mai bună pentru patronul Stelei ,Gigi Becali fiind preferat datorită ordinelor care le îndeplinește cu desăvârșire, fiind contestat în numeroase rânduri de către suporteri.Doar Răzvan Lucescu rămâne pe bancă, ceea ce se și observă în jocul Rapidului care dă dovadă de un joc de calitate și în forță.
Derby-urile din ultimele etape sunt cele care vor decide campioana. Primele două derby-uri Rapid-Steaua (etapa 28), Dinamo-,,U Cluj”(etapa 29), s-au disputat deja, incheidu-se la egalitate. Următoarele partide care pot fi decisive sunt: Dinamo – CFR Cluj (etapa 30), „U” Cluj – CFR Cluj (etapa 31), Steaua – Dinamo, Oțelul – FC Vaslui (ambele, etapa 33), CFR Cluj – Steaua, Rapid – Oțelul și FC Vaslui – „U” Cluj (toate, etapa 34). Acestea vor fi conduse de „cavaleri” ai fluierului de peste hotare,după solicitariile primelor 5 clasate,datorită numeroasele greșeli de arbitraj din ultima perioadă. Singura echipă care a fost împotriva aducerii brigăzilor de arbitrii străini a fost cea care poartă eticheta de ,, cea mai avantajată echipa”: CFR Cluj.
În subsolul clasamentului lupta pentru evitarea retrogradării se dispută doar între FCM Târgu Mureș și Petrolul, Sportul și Dacia Mioveni fiind ca și retrogradate, în timp ce Voința Sibiu este cu un picior în B după ultima înfrângere 3-0 pe terenul celor de la FC Brașov.
Așadar, se anunță un final de campionat incendiar, pline de declarații somptuoase, dar și de,, valize” care vor circula prin jur,mai ales după achitarea lui Gigi Becali în cazul ,,Valiza” ,care declara la începutul lui 2012:,, DacムSteaua va avea șanse la titlu, voi motiva consistent echipele ce vor evolua împotriva contracandidatelor noastre”.Să sperăm astfel, că pe lângă toate aceste ,,obiceiuri”, cu care ne-am obișnuit în,, Liga lui Mitică”, să vedem și un fotbal de calitate care să ne dea speranțe , nu doar pentru primăvara europeană, dar și pentru viitorul fotbalului românesc și al echipei naționale.

Iluț Ioan