Piesa „Oameni ai nimănui” de Dumitru Crudu cucerește spectatorii din Italia în cadrul campaniei „Nimenu nu e singur pe pământ”. Proiectul este finanțat de către Comisia Europeană și co-finanțat de Ministerul Muncii italian. Potrivit estimărilor Ministerului Muncii italian în Republica Moldova ar la momentul actual 150 mii de copii rămași fără tutelă părintească din cauza migrației. Acest proiect prevede, printre altele, informarea și senzibilizarea migranților moldoveni din Italia despre efectele negative ale migrației asupra copiilor și familiilor rămae în țară.
Moldovenii din Bologna au fost invitați să vizioneze spectacolul „Oameni ai nimănui” la Centrul Intercultural Zonarelii, duminică, 27 mai. Printre primii care au venit la spectacol a fost dna Alessia Schiavon, italiancă după pașaport și moldoveancă prin adopție, pentru că cei patru ani de activitate la OIM-Moldova au făcut-o să îndrăgească această țară.
Publicul a vizionat spectacolul cu „sufletul la gură”, iar la sfârșit și-a expus opinia vizavi de migrație, vizavi de problemele care au fost și altele care apar în procesul emigrării. Acest argument delicat a intrat în viața fiecărei familii de moldoveni, fiind o problemă a generației de mâine, pentru că țara noastră continuă iremediabil să piardă brațe de muncă. „Spectacolul este foarte puternic”; „Mi-a plăcut mult această piesă, pentru că reflectă adevărul de acum câțiva ani”; „Foarte impresionant” – acestea au fost comentariile spectatorilor. Tânăra Alexandra Hanganu a ținut să mulțumească organizatorilor, celor care au gândit acest proiect și celor care l-au realizat: „În sfârșit cineva din Moldova se gândește la noi, la problemele migrației…”.
Toți cei prezenți au beneficiat de informația pusă la dispoziție cu generozitate de către realizatorii proiectului, OIM – Moldova, s-a vorbit mult despre utilitatea acestei informații și despre faptul că în broșurile distribuite migranții vor găsi răspunsuri la întrebările care îi frământă, iar dacă va fi nevoie de ajutor suplimentar, vor găsi asistență calificată la telefon.

Olga Coptu