Duminică,29 iulie, comunitatea  românească din Bologna a avut parte de un concert deosebit  oferit de corala Millennium din Slatina. După ce au participat la Festivalul Internațional pentru Cor și Orchestră de la Montecatini Terme – Toscana, un festival la care au participat în jur de 20 de coruri  din, nu mai puțin de, 13 țări, au dorit să viziteze Bologna, oraș important pe scena culturii italiene și nu numai.

O scurtă prezentare a coralei:

    În  urmă cu zece ani, sub conducerea maestrului Alexandru-Chirilă Stanciu la Slatina lua naștere un grup coral cu denumirea, Millennium. Momentan are 50 de membri, majoritatea fiind cadre didactice de la diferite şcoli şi licee din municipiul Slatina. Activitatea de început şi-a desfăşurat-o sub egida Consiliului Local Municipal Slatina până în anul 2005. De la acea dată aparţine Asociaţiei Cultural-Corale cu acelaşi nume din municipiul Slatina.

    De la înfiinţare şi până astăzi corul a susţinut peste 150 de concerte atât în țară cât și străinătate.

    La Bologna, Asociația româneasca de volontariat, Betania, sub patronajul Consulatului general al României , a avut deosebita plăcere de-a fi organizatorul acestui eveniment.

    O zi deosebit de plină pentru comunitate. Printre referendum, concediu, caniculă sau mers la mare, a aflat spațiu și un concert . Nu mică a fost surpriza pentru organizatori, când spațiul ce găzduia evenimentul, Chiesa del Crocifisso, și-a văzut toate locurile ocupate.

    Emoții de-o parte și de alta!Pentru noi, cei din străinătate, născute odată cu ascultarea  unor acorduri ascunse undeva în străfundul sufletului, în amintirile adunate în perioada anilor petrecuți pe meleaguri natale!Pentru invitați au fost emoții născute din primirea de care au avut parte.

    Ne-am îmbucurat sufletul și spiritul prin ascultarea unor piese de mare valoare din tradiția cântecelor bisericești, a prelucrărilor folclorice, iar pentru invitații de onoare, din repertoriul italian și nu numai.

    Asociația Betania ține să mulțumească tuturor celor prezenți,celor care au adus o contribuție la desfășurarea evenimentului, începând cu Gazeta Basarabiei prezentă prin doamna Olga Coptu, magazinului La Țărăncuța și grupului Taddia– în persoana doamnei Moldoveanu Gabriela.

    O mare gratitudine merge celor de la Modern Media Pro, reprezentat de Eduard si Daniel Bârsan, care prin profesionalism și seriozitate au acoperit partea de media. Pentru doritori, în viitorul apropiat va fi pus la dispoziție la un preț mai mult decât modic, un DVD cu imagini cât și întregul concert  susținut de corala Millennium.

    Asociația dorește să facă pe această cale un apel către toți românii din Bologna, în a participa la susținerea de proiecte culturale și nu numai pentru comunitate.

    Din proprie experiență am văzut că se poate! Am reușit să acoperim cele mai semnificative evenimente din calendarul 2012,ianuarie-iulie: Sărbătoarea femeii, Hora Paștelui,Ziua copilului, acum un concert de bun augur înainte de-a pleca în concediu iar in toamna urmează alte proiecte.

    De asemenea în cadrul asociației își desfășoară activitatea un grup de dansuri populare, Dor românesc, sub conducerea doamnei Albu Rodica. Cu siguranță cei din Bologna i-ați văzut în diferite ocazii, veselindu-vă sufletul alături de ei pe pași de dans și voie bună. Grupul este deschis pentru noi componenți. Îți place să dansezi, îți place muzica populară? Grupul este locul ideal pentru a-ți exprima talentul!

Vă dorim, din partea asociației, o vacanță și un concediu cât mai plăcut!

 Vasile Șimon