S-a născut la Craiova, are 39 ani iar  în Italia este din 2004!

”Românii care se întorceau acasă și pe care-i cunoșteam, spuneau doar partea frumoasă a vieții din Italia”- așa își începe povestea ei de emigrant la Bologna.

A  venit la vechi prieteni și cu toate acestea ”când am coborât din mașină, vroiam să mă intorc în țară…”

Munca a început-o  într-o familie, în paralel învățând limba. Își amintește cum i se cerea sa-și prezinte situația din țară: ”Nu murim de foame dar nu reușim din salariile pe care le avem  să ne cumpărm o casă…..Nu suntem țigani!” -repeta de fiecare dată cănd situația  i-o împunea.

Prima experiență ca și bucătar a avut-o într-o casă de bătrâni. Când lucrurile s-au așezat , munca era sigură, a luat credit și a cumpărat o casa, apoi și-a adus copilul din țară. După terminarea gimnaziului,băiatul s-a înscris la Liceul Aldini din Bologna!

” Liceul are un proiect pentru mame, schimb intercultural…un curs de bucătărie!”-iși continuă povestea!

În modul acesta a ajuns în contact cu lumea asociațiilor. A partecipat la proiectul ”Sei piu”, după  care i s-a propus să conducă un curs de bucătarie gratuit, pentru mamele elevior de la Liceul Aldini. S-a născut  o stimă reciprocă între ea și responsabilii asociației AMITIE, care era prezentă in școală cu diverse proiecte. La un moment dat i-au propus să participe la un proiect mai amplu, ”Cene del Mondo”. În cadrul acestui proiect trebuia să prezinte bucătăria româneasca.

Care a fost răspunsul tău?

” Răspunsul meu a fost,da. Am spus da, pentru că avem ocazia să ne facem auziți!….Hai să facem un meniu românesc!”așa că am ales

Meniul:

-exact ca și acasă, am început cu aperitivul, apoi,

Felul întâi:

 -Ciorbă de perișoare

-Ciorbă de fasole

Felul doi:

-Varză a la Cluj

-Musaca de cartofi

-Cârnăciori și mămăliguță

Desert:

-Munții Carpați

Evenimentul ”Cene del Mondo” s-a desfășurat în cadrul barului ”La Gazzetta” din Piazza Verdi, Bologna, joi,21 ianuarie! Intr-un ambient foarte plăcut, cu muzică bună și prieteni de toate culorile, ne-am delectat din meniul menționat!

Iar la final…..

La final, cum te simnți?

Foarte obosită dar extraordinar de fericită pentru că totul a ieșit foarte bine! Nu mă așteptam ca va ieși așa de bine!

Un gând pentru cei ce vor citi!?

În special pentru mame: Să luptăm iar rezultatele vor apare!

Să rămânem români!

Tatăl meu imi zicea mereu: Să nu ne călcăm  mândria in picioare!

Să nu facă compromisuri pentru că se poate trăi și cinstit!”

 

 

vasile șimon