Duminică, 15 iunie, în Bologna, tineri de pe ambele maluri ale Prutului și nu numai, au dorit să transmită un  mesaj de solidaritate cu  școlilor românești din Transnistria, școli ce se află sub presiunile autorităților proruse și care riscă să fie închise.

 Flash mob-ul a fost organizat  în piața Santo Stefano (Sfâtul Ștefan) din Bologna. S-au transmis mesaje de susținere, s-a cântat  pe versurile lui Grigore Vieru,  și s-au scandat lozinci:” Transnistria, noi suntem cu voi”,” Limba română, limbă sfântă”

10414534_10204112382313150_4663238218476355072_n

 Un moment emoționant l-a reprezentat citirea listei cu  cele 8 școli aflate sub presiunile autorităților rusofone :

 Liceul  Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol

Liceul Teoretic “Alexandru cel Bun” din Tighina

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Cricova

 Liceul Teoretic “Evrika” din Rîbniţa

Liceul Teoretic “Ştefan cel Mare” din Grigoriopol

Școala Generală din Corjova,

Școala Generală din Roghi

Şcoala-internat din Tighina

Video Salvați școlile românești din Transnistria! Flash mob, Bologna,2014

 Transnistria este o regiune din estul Republicii Moldova, făcând parte de iure (de drept) din teritoriul acesteia, dar de facto (de fapt) este o Republică autoproclamată, nerecunoscută de comunitatea internațională. Populația regiunii la recensământul din 2004, era de 555,347 locuitori, componenta etnică  fiind după cum urmează: moldoveni/români 31,9% , ruși 30,3%, ucrainieni: 28,8%, alții 8%

În vara lui 2004, milițiile separatiste au început să închidă școlile din Transnistria în care se preda limba română, iar părinții și elevii care s-au opus au fost arestați. O parte din elevii care au luptat la acea vreme pentru a se putea exprima în limba română și-au petrecut sărbătorile de iarnă din 2004 în România la invitația Ministerului Afacerilor Externe. În urma presiunii internaționale, școlile românești închise au fost redeschise, însă acestea au statut de “școli neguvernamentale” și în consecință nu primesc fonduri de la autoritățile RMN.

După 10 ani,  în 2014, situația nu s-a schimbat. Abuzurile asupra profesorilor și elevilor continuă. Parte a Societății Civile din Republica Moldova,  Asociaţia Promo-Lex şi portalul Moldova.org,  au lansat la Chişinău campania „Salvaţi şcolile din Transnistria”.

 Organizatorii îşi propun să atragă atenţia societății asupra problemelor cu care se confruntă cele 8 şcoli cu grafie latină din stânga Nistrului, care potrivit Asociaţiei Promo-Lex,  riscă să nu-şi poată relua activitatea pe 1 septembrie.

 Printre susținătorii acestei campanii se regăsește,inclusiv, Președintele României, Traian Băsescu, care în intervenția făcută,  transmite celor 8 școli, suportul necondiționat al României.

 Tot cu ocazia acestui flash mob,  Alina Constantinova Pisică,  studentă la Universitatea din Bologna, a scris o poezie ce transpune în versuri, realitatea transnistreană:

10440732_601257736647775_5623941574260798852_n

Transnistria tace

Transnistria tace,

Studenții de-acolo n-au grai,

 Stâlcesc cuvinte străine,

 Străinii nu-i lasă în pace.

  Transnistria tace,

 Printre percheziții, scandaluri și război

Româna rămâne sub capacul

 cratiței pline cu gunoi,

 Un zâmbet ipocrit și e pace.

  Transnistria tace,

Și prin tăcerea ei zgomotoasă,

Plâng lacrimi de suflete calde,

Plâng versurile limbii române,

 Dar nimănui nu-i pasă, și e pace.

 Transnistria tace,

Clasele, aulele s-au umplut,

 de un “privet” obligatoriu, tuturor,

Temniță a limbii române,

Și totuși….e pace.

Transnistria acum, nu mai tace,

Și strigă în limba română,

Pe profi, pe elevi, pe studenti,

 Lasați-i să fie români,

 Lasați-i să-nvețe în pace!!

vasile șimon