teatru Modena februarie 2016In urma invitatiei din partea institutiilor culturale: Fondazione Teatro della Toscana Florenţa şi  Emilia Romagna Teatro Fondazione Modena; echipa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca a prezentat spectacolul Livada de visini de A. P. Cehov, pus in scena de regizorul italian Roberto Baci.

            În datele de 27 şi 28 februarie 2016, am avut ocazia şi plăcerea să urmărim in limba romana si  subtitrat in limba italiana spectacolul teatral Livada de vişini şi pe scena Teatrului Storchi din Modena.

Albul magic şi paradisiac al decorului, costumele de o elegantă impecabilă şi talentul incontestabil al actorilor a sedus privirile numeroşilor spectatori italieni şi români printre care Consulul Cătălin Troscută şi un grup numeros de funcţionari consulari de la Consulatul General al României din Bologna.

Livada de vişini scrisă în anul 1904 de A. P. Cehov este o piesă de teatru ce oscilează între drama şi comedie, între dorinţa de a rămâne şi nevoia de a pleca, intre vechile si noile oranduiri.

Piesa începe primăvară la debutul secolului XX şi se termină toamna cu sfârşitul unei epoci şi cu disparitia livezii.

Pentru fiecare personaj Livada de vişini are o semnificaţie diferită: tristeţe, siguranţă, complicitate, trădare, schimbare, certitudine sau confortul vieţii cotidiene.

Livada a găzduit şi observat în tăcere momente triste, bucurii, dezamăgiri; acest spaţiu face parte din trecutul fiecăruia, ca o mărturie ce va rămâne vie doar în amintirile personajelor.

În final, învinge pragmatismul lucid a lui Lopahin justificat de devotamentul dualist pentru ceea ce este, un negustor, şi pentru ceea ce era -“ Am cumpărat moşia pe care tatăl şi bunicul meu au fost sclavi” – prin decizia de a tăia vişinii îşi eliberează simbolic strămoşii şi le redă demnitatea.

Piesa se încheie cu Lopahin, proprietarul livezii, un învingător singur si trist înconjurat de albul aşchiilor vişinilor.

 

Această colaboarare multiculturală a fost o emoţie profundă pentru cei care trăiesc in strainatate, timp de 2 ore şi 40 de minune ne-am simţit mai aproape de casa, a fost un răsfăţ pentru spiritul nostru românesc.

Cu speranţa că astfel de surprize plăcute vor deveni un obicei mulţumim echipei Teatrului Naţional din Cluj-Napoca  şi vă mai aşteptăm.

 

 

regia: Roberto Bacci

dramaturgia: Stefano Geraci

traducere: Maria Rotar

Distribuţia:

Ranevskaia Liubov Andreevna- proprietara mosiei : Ramona Dumitrean

Ania – fica proprietarie mosiei: Alexandra Tarce

Varia- fica adoptiva a proprietarie mosiei: Anca Hanu

Gaev Leonid Andreevici- fratele proprietarei mosiei: Ionuţ Caras

Lopahin Ermolai Alexeevici- negustor: Sorin Leoveanu

Trofimov Piotr Sergheevici- studentul: Cristian Grosu

Simeonov-Piscik Boris Borisovici- mosier: Cătălin Herlo

Charlotta Ivanovna- guvernanta: Irina Wintze

Epihodov Semion Panteleevici – contabil: Radu Lărgeanu

Duniașa- camerista: Patricia Brad

Firs- valetul batran: Cornel Răileanu

Iașa- valetul tanar: Matei Rotaru

Ofițer, Vagabond, Lacheu: Miron Maxim

Instrumentiști: Pusztai Renato Aladar , Albert Gábor Balázs

regia tehnica: Doru Bodrea

scenografia: Adrian Damian

lumini: Jenel Moldovan, Madalina Manzat, Alexandru Corpodean, Ionut Maier

sonorizare: Marius Rusu

sufleor: Ana Maria Moldovan

 

Angela Buburuzan – mediatoare interculturala

Modena – Februarie 2016