Pentru eaPentru ea la Putna clopot bate
Pentru ea mi-i teamă de păcate,
Pentru ea e bolta mai albastră –
Pentru limba noastră.Dumnezeu prima oară
Când a plâns printre astre,
El a plâns peste ţară
Cu lacrima limbii noastre!Pentru ea ninsori se cern din spaţii
Pentru ea puternici sunt Carpaţii
Pentru ea e caldă vatra poamei –
Pentru limba mamei.

Pentru ea noi văruim peretii,
Pentru ea mai sunt răniti poetii,
Pentru ea cresc florile visării –
Pentru limba ţării.

Grigore Vieru

Dragi prieteni, avem deosebita plăcere să vă invităm la sărbătoarea ”LIMBA NOASTRA CEA ROMÂNĂ”
Pentru a înțelege mai bine motivul acestei sărbători vă prezentăm un scurt istoric.
31 august, Republica Moldova:
În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor ’80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni. În cadrul adunării se cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.
Anual această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cîntec și joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiții populare și a momentelor care le-au marcat istoria. De regulă, festivitățile sunt deschise dimineața la Chișinău de catre oficialii republicii, prin depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și la busturile clasicilor literaturii române, amplasate în Gradina Publică ,,Ștefan cel Mare”.

31 august, România:
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă şi cinci abţineri, proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept „Ziua limbii române” în România.Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, în decembrie 2011, iar Camera este for decizional.
Iniţiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite”.

info. 3271782258 Anișoara Cornea

 

Vasile Șimon