autor: vasile șimon

În ring femeile sunt foarte agresive, foarte! Sunt antrenate ca să facă rău , este deviza antrenorilor; ele când urcă în ring știu ce își doresc, un KO.”  Asfel prezintă, Loredana Griguță, o luptătoare de Muay Thai;  câtă durere poate să-ți provoace o femeie-luptătoare, dacă  o pui în situația de-a o face! Și-a  petrecut copilăria în Maramureș deși s-a născut la Roman, în județul Neamț și are 27 de ani.

 

Loredana, când ți-ai dat seama că-ți plac luptele?

          Pasiunea mea pt sport începe de mică , de la vârstă fragedă, aș spune. Împreună cu tatăl meu,vizionam filme cu și despre artele marțiale, în special filmele cu Bruce Lee; era o ocazie nelipsită pentru tata, de a-mi   povesti despre marea lui pasiune (karatele ) și despre toți marii maeștri Shaolin .

Pe la vârsta de 12 ani, părinții m-au înscris la clubul Tigru din Târgu Lăpuș, unde se practica stilul de karate shotokan. Între 12-16 ani am participat la câteva competiții, ajungând campioană regională la categoria mea de vârstă.

La liceu am încetat cu karatele din pricina a prea multor meditații, studiu și munca acasă . Totuși nu am renunțat la marea mea pasiune, am pus-o doar într-un sertar al minții . Anii au trecut , am terminat liceul , am intrat la Facultatea de Limbi Străine din Baia Mare dar condițiile economice nu mi-au permis sa continui.

Azi te afli în Bologna, cum ai ajuns aici?

          Nu am avut resurse economice pentru a continua Facultatea, așa că am decis să plec din țară!Cu ajutorul unor prieteni am ajuns în Italia. Prima data la Florența și apoi am ajuns la Bologna, unde între timp, ajunsese sora mea împreună cu soțul ei. Am muncit un an la o familie  importantă din Bologna, ei mi-au fost de mare, mare ajutor; acolo am învatat limba și tot ceea ce trebuia ca să mă descurc în societate italiană.

Cum a fost integrarea ta, în societatea italiană, ai avut probleme?

Integrarea în societatea a fost una firească . Am reușit să mă inscriu la Universitatea din Bologna, Secția de Limbă și Literatură străină, pentru a-mi realiza și visul din țară, așă că nu pot spune ca  am avut probleme, dimpotrivă!

Când ai reluat sportul, mai bine zis, karate-le?

În 2011 am hotărât să fac ceva cu kilogramele în plus ( 10 kg trebuia să slăbesc) și ce-mi vine mie in minte : Karate! sau orice alt sport care ar putea să ma facă să slăbesc cât mai repede!

 

Și uite așa m-am înscris la prima sală de K1 . Am slăbit dupa cum vroiam  și între timp am descoperit că  îmi place foarte mult sportul acesta; Mi-am dat seama că fac progrese și că tot ce vreau e să continui. În acel moment  am descoperit o mare pasiune. Dupa un an am schimbat sala și stilul de luptă, trecând la Muay Thai (box tailandez ) .

Vroiam să progresez  și am avut norocul să descopăr, aici în Bologna, una dintre cele mai bune Scoli de Muay Thai din Italia.

Cum te-au privit băieții de la sală, o fată luptătoare la Muay Thai?

Sincer, la început băieții m-au privit ca pe clasica domnișoară care vine la sală, numai ca să se mențină în formă sau numai să piardă timpul.

Nu m-au luat în serios și nici nu au crezut că am o pasiunea pentru sport atât  de mare . Mi-a luat câteva luni bune, până când , prin modul meu de-a fi , i-am convins că nu sunt tipica domnișoara firavă, că nu vroiam să pierd timpul și că eram acolo ca să mă antrenez. Când și-au dat seama că nu glumesc, au început să mă  susțină foarte mult, să mă încurajeze și chiar să mă considere ca pe un “frate ” potrivit fortei mele!

Nu m-au cruțat deloc, deși eram fată. M-am antrenat cu ei fără să  facă diferențe , nu le-a păsat că eram, toată, vânătă pe coate, mâini , picioare . Dimpotrivă, îmi spuneau să trec peste aceste ” nimicuri ” și să continui  antrenamentul.

Cum ai ajuns să iei titlul de campioană?

Am avut până în prezent 8 meciuri , primul  meu meci, l-am pierdut. Am primit un pumn foarte puternic în nas și m-am speriat , dar cu toate acestea nu m-am bătută. Am început să mă antrenez și mai mult , în fiecare zi , până când am văzut cum forța și voința mea se modelează , ajungând să prindă forma dorită,adica, eu fără teamă de adversar, bine pregătită  fizic și psihic , gata pentru a intra în orice altă competiție . S-a văzut, de altfel,  prin faptul că am câștigat  toate meciurile succesive , printre care și două campionate .

Primul Campionat susținut, a fost la Milano, în ianuarie 2013, unde am câștigat medalia de aur, categoria 57 kg, al doilea Campionat a fost în noiembrie 2013, unde am câștigat, tot, medalia de aur , categoria 60 kg .

Toate medaliile au fost rodul muncii neîntrerupte , zi de zi la antrenament , trecând peste durerile groaznice de oase, de tibie, de umeri , dureri de mușchi , să nu mai vorbesc și de faptul că am avut o fisura de os la piciorul drept în iunie, dar am continuat să mă antrenez cu piciorul bandajat .

Obiectivele erau prea importante, ca să țin cont de durere. În Noiembrie, 2013, am devenit și antrenoare de Muay Thai; sunt foarte mândră de asta , mă bucur că am reușit!

Practici și alte sporturi de contact, pe langă Muay Thai?

Da,  practic si boxul !Dar până în prezent nu am partecipat la competiții de genul!

Pe lângă sport și studiu, muncești, cu ce te ocupi?

Înafară de sport și studiu, muncesc ; gestionez  un magazin de telefonie în Bologna,  în ”Via” Mazzini. Îmi place ceea ce fac, sunt tot timpul la curent cu noua tehnologie!

Te-ai gândit să te întorci în țară?

Răspunsul meu este nu , deocamdata, nu!Dacă ar trebui să mă întorc, aș face-o, dar doar pentru persoana iubita și nu pentru ceea ce îmi poate oferi țara.

În final, ai un mesaj de transmis cititorilor și nu numai?

Aș vrea să multumesc foarte mult, pentru tot, antrenorului meu de Muay Thai, Carlo Di Paola și celui de la box, Andrea Mazza

Numai bine tuturor și multă forță de luptă, viața este pntru toți un ring, fiecare duce lupta lui!

 

 

 

Redația:

Ținând cont că pe 23 ianuarie, împlinești 27 de ani îți spunem un călduros, La mulți ani,din partea redacției! Îți promitem să te susținem în continuare, prin ceea ce știm,adică, prin scris! Îți dorim să ne faci mândri de aparteneța noastră! Mult succes în continuare!