Vineri 01.06.2012 ,membrii din COMITETUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ înființat la Bologna au întreprins încă o vizită a zonelor afectate de cutremurul din Emilia Romagna, pentru a fi aproape de românii din zonă, pentru a afla care le sunt necesitațile de urgență. În mod special s-a înmânat primarului din Mirandola o scrisoare prin care se cerea înființarea unui punct de informare pentru români în centrul operativ local. Am profitat de ocazie pentru a cere detalii despre situația românilor din zonă părintelui Andrei Meseșeanu.

Sunt aici alături de părintele Andrei Meseșeanu, care a rămas în zona cutemurului, în Mirandola, el urmărește situația românilor din această zonă, puteți să ne dați mai multe detalii?
“Încă de la început, de duminică dimineața, am încercat să stau aici, alături de românii din zonă, în primul rând prin a le telefona, a vedea cum sunt, după care împreună cu toți românii de bine și alături de Consulatul Român din Bologna am încercat să venim cu soluții practice, pentru românii care și-au pierdut casele, și locurile de muncă.”

În ce mod poate să-i ajute pe românii din zonă acest comitet de urgență?
“S-a format un comitet de criză, care a venit cu soluții practice: s-a pus la dispoziție transport  gratuit pentru cei care au dorit să se întoarcă acasă, în special femeile și copiii, au fost o prioritate. Au adus tiruri de apă și alte alimente. Și comunitatea greco-catolică din Protopopiatul din Emilia Romagna și Triveneto au adunat fonduri, dar și alimente, și cu acestea am reușit să ajutăm familii în situații foarte grave. Pe aceasta cale doresc sa le mulțumesc tuturor pentru ajutorul acordat.”

Care sunt urgențele pentru românii de aici, dar dacă puteti sa ne spuneți  și pe termen lung care ar fi problemele cu care se vor înfrunta?

„Cu siguranță la ora actuală au rămas foarte puțini români în zonă deoarece cutremurele nu încetează. Momentan protecția civilă împreună cu autoritățile reusesc să gestioneze situația și chiar e lăudabil serviciul pe care îl acordă tuturor celor care sunt în nevoi. Pe termen lung, cred că va fi o mare problemă în momentul în care românii se vor reîntoarce, în luna septembrie când va reîncepe școala. Cei care nu mai au case vor trebui să-și închirieze alte locuințe. Sperăm să putem fi alături de români începând cu luna septembrie pentru că vor începe o noua viață, dar cu greutăți și cu alte dificultăți pe care le vom vedea atunci.”

Ce mesaj aveți pentru asociații, pentru românii care se propun ca voluntari și vor să ajute sau să doneze bunuri?

“În primul rând să fie uniți între ei, să încerce să colaboreze, la fel și asociațiile, să colaboreze cu protecția civilă, să vină cu lucruri și încurajări pentru comunitratea română în mod practic și să sperăm ca totul să se rezolve în termen cât mai scurt, ca totul să reintre în normal.”