Sâmbătă 6 aprilie, anul curent, la Centrul Zonarelli din Bologna a avut loc, așa cum anunțasem, seminarul propus de către AMITIE în colaborare cu asociația studențească Gaudeamus, This is my story. Or ours? Într-o variantă de traducere ar însemna: Asta e povestea mea. Sau este povestea noastră?

Mai pe scurt, despre ce a fost vorba?

Asociația Gaudeamus a primit recunoșterea oficială din partea Primăriei  Bologna, intrând asfel în legătură cu structurile  delegate pe organizarea de proiecte sociale. Una dintre structuri se numește AMITIE, reprezentată în cadrul întâlnirii de către Leila Tauti. AMITIE are în desfășurare un proiect   la care   participă   cinci țări:  Italia, Spania, Letonia, Brazilia și România.

O parte din proiect a constat  în  realizarea filmului This is my story. Or ours?  sub  îndrumarea regizorului marocan Reda Zine, film care a făcut parte din subiectul seminarului în discuție. Actorii filmului sunt imigranții prezenți pe teritoriul celor cinci țări, inclusiv  țara noastră.

Poate nu o să credeți cât de mult s-a colorat  harta demografică  a Romaniei! Nu  spun mai multe pentru că aș vrea să descoperiți singuri! De aceea vă invit să urmăriți filmul pe You Tube.

A doua parte a Seminarului s-a desfășurat intr-un workgroup cu tema: 10 întrebări, 1000 de răspunsuri!

Spicuiesc din întrebări: Imigrația este sursă de îmbogățire pentru economie și pentru societate? Creșterea nivelului de trai, face parte din drepturile omului?

(va continua)

vasile șimon