Pentru cine nu cunoaște acest nume, Victor Lutenco este noul responsabil al Biroulului pentru Relații cu Diaspora, instituție  aflată sub directa patronare a Guvernului de la Chișinău.

Domnia sa a fost prezent la Bologna,  sâmbătă, 13 aprilie  pentru a marca mai multe puncte de pe agenda de lucru.

Mai întâi, pentru a întâlni comunitatea moldovenească,  ce numără  peste 4000 de cetățeni ( ISTAT 2009). A ținut, de asemenea, întrevederi cu delegațiile  mai multor asociații din  Regio Emiglia, Parma și cum era firesc, Bologna.

Nu în ultimul rând domnul Lutenco a dorit să  fie alături  de Gazeta Basarabiei, care a împlinit 4 ani de activitate. Un parcurs împletit din muncă, perseveranță și pot adăuga fără reținere, profesionalism.

Cum se putea împărtăși acest moment dacă nu printr-un concert la care au fost prezenți artiști de mare renume în Basarabia și nu numai,  Zinaida Julea și Ian Raiburg. Alături de ei au urcat pe scenă mai tinerii,  Anișoara Cornea și Viorel Buliga. A fost un moment deosebit pentru toți, artiși și spectatori. S-a cântat și s-a dansat pe melodii izvorâte din istoria unui popor.  O țară care nu a cunoscut prea mult  în evoluția sa, momentele de  ”pace”.

În tot acest tumult de evenimente, mi-a atras atenția poziția de deschidere pe care Victor Lutenco a avut-o față de cei prezenți. A știu să asculte dar și să puncteze, într-un discurs  precis, politicile Biroului: ” vă cer colaborarea pe proiecte și nu pe vorbe”.

Au fost invitate toate asociațiile să vină cu propuneri concrete, cu proiecte realizabile, precizînd-se faptul că Diaspora este și va fi o resursă pentru țară.

 

 

 

 

 

vasile șimon