Un alt exemplu pozitiv al comunității studențești române din Bologna este Mihaela Mijea. Are 23 ani, și provine din Hunedoara, jud. Hunedoara. A absolvit ca şefă de promoţie Universitatea de Vest, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Timişoara, specializarea Economie şi Afaceri Internaţionale. Pe durata studiilor i s-a conferit onoarea de a îndeplini funcţia de preşedinte al Student Management Club, o asociaţie non-guvernamentală ce facilitează ingerinţa proaspeţilor absolvenţi ai specializării Managementul Afacerilor în contextul mediului pragmatic de business.
A venit în Bologna în luna octombrie a anului 2010 în calitate de student Erasmus pentru a-și continua studiile de master. La momentul actual este înscrisă la Universitatea di Bologna, Facultatea di Economie: „Laurea Magistrale in Direzione Aziendale curriculum International Management”, anul 2 de studii masterale.
„Italia fascinează prin vastul patrimoniu cultural şi istoric, un stat cu personalităţi istorice, culturale, artistice ce au revoluţionat concepţiile descendeţilor, o populaţie educată să aprecieze frumosul, arta şi cultura din fragedă pruncie, având obligaţia morală de a asigura conservarea şi continuitatea tezaurului ce i-a fost atribuit printr-un testament nescris. Din păcate, Italia prezintă acum doar o palidă reminiscenţă a grandiosului inperiu roman, detronată din postura de inexorabilă putere mondială.
Ramuri difuze ale aceleiaşi rădăcini comune, de sorginte latină, Italia şi România împărtăşesc o cultură şi mentalitate relativ similare. Românul în schimb posedă acel spirit de întreprinzător, acea abilitate intrinsecă de a se adapta oricărui mediu, de a înfrunta orice vicisitudine, inclusiv acea facilitate de a-şi insuşi o limbă străină.
Măruntele mele satisfacţii pe plan personal au fost faptul că am fost admisă în cadrul acestui program de master internaţional, cu 120 candidaţi şi 30 locuri, inestimabila experienţă acumulată în calitate de Junior Business Consultant în cadrul unei companii multinaţionale cu sediul în Bologna, CRIF SpA., faptul că au preferat o româncă în detrimentul absolvenţilor italieni pentru ocuparea acestei poziţii.
Satisfacţii care mi-au fortificat patriotisul, mi-a conferit faptul că un student suedez a comentat admirativ naţionalismul proverbial al românilor, impresie pe care a desprins-o în urma perioadei petrecute în România, un student sud-african mi-a reamintit ospitalitatea şi căldura cu care românii îşi întâmpină oaspeţii. Poate a fost nevoie să sărbătoresc Dragobetele, 1 Martie împreună cu colegii mei italieni, americani, ruşi sau germani pentru a-mi confirma splendoarea şi fascinaţia pe care o exercită tradiţiile noastre naţionale.
Problema majoră cu care m-am confruntat a constat în tergiversările procedurilor administrative privind recunoaşterea şi echivalarea studiilor în Italia. Etapele acestui proces birocratic ar fi recomandabil să fie scurtate, având în vedere calitatea statului roman de semnatar a convenţiei de la Haga.
Activitatea antreprenorială pe care o desfăşor la momentul actual constă în administrarea unui site de consultanţă online. Dorindu-se a fi un proiect de amploare internaţională, care să sfideze barierele interculturale, inclusiv ‘ditribuţia’ fondatorilor include background-uri culturale diverse: Danielle Chock (Statele Unite), Maria Mastrangelo (Italia), Ludovica Riciputi (Italia), Kotryna Garsvaite (Lituania), Jenna Puska (Finlanda), Mihaela Mijea (Romania).
          Go-Onlife.com a debutat ca un proiect universitar, un site de consultanţă ce intermediază contactul dintre experţi în varii domenii şi clienţii ce solicită soluţii optime şi în timp real pentru problemele cu care se confruntă.
Conceptul Go-Onlife.com rezidă în idea de a conecta invaluabila experienţă a profesioniştilor cu nevoile personalizate ale utilizatorilor.
Graţie tehnologiei Vinswer, clienţii Go-Onlife.com pot contacta profesionişti renumiţi la nivel mondial prin intermediul unei video-conferinţe, din confortul propriei case. Interfaţa virtuală catalizează o interacţiune directă, ce permite experţilor noştri să ofere sfaturi individualizate privind optimizarea parcursului profesional, îmbunătăţirea stilului personal, soluţii pentru o nutriţie şi un corp sănătos, precum şi coaching pentru micile aspecte ale vieţii cotidiene.
Panelul de experţi include: mentori, coach profesionali, nutriţionişti, instructori yoga, antrenori personali, fashion icons, makeup artists, consultanţi legali, consultanţi pe teme precum leadership şi self- management ce garantează depăşirea barierelor auto-impuse şi încoronarea excelenţei personale. O descriere detaliată a serviciilor furnizate precum şi a competenţelor certificate ale experţilor in domenii de Life-Coaching, Fashion and Style, Professional Consultancy and Health and Body sunt consultabile pe site-ul www.go-onlife.com
Pentru informaţii suplimentare sau în eventualitatea în care doriţi să fiţi integraţi în panelul nostru de experţi şi sa vă valorificaţi experinţa, să fiţi recompensaţi pecuniar pentru expertiza dumneavoatră nu ezitaţi să ne contactaţi: www.go-onlife.com.
Nu exclud posibilitatea stabilirii în Italia în eventualitatea găsirii unui loc de muncă care să-mi confere perspective de promovare profesională.
În ceea ce priveşte comunitatea românilor din Bologna mi-aş îngădui să le sugerez ca orice prejudecată nefondată la adresa românilor să constituie o motivaţie suplimentară pentru a demonta concepţiile precare, aplaud iniţiativele întreprise de comunitatea românilor din Bologna, şi doresc o reprezentare a intereselor comunităţii ample de români la nivelul structurilor administrative şi teritoriale.

Daniel Bârsan