Consulul General al R. Moldova Nicolae Nucă și Consulul Vadim Zmeu s-au deplasat la Mirandola, epicentrul seismului din 29 mai a.c., chiar a doua zi după cutremur.
Seismul a lăsat fără adăpost zeci de moldoveni, dar, din fericire, niciun cetățean moldovean nu se numără printre cele 17 victime. Cetățenii noștri, împreună cu copiii lor, așteptau vizita diplomaților pentru a afla cum ar putea să ajungă cât mai curând în țară. Zeci de familii au nevoie de ajutor, mulți dorm în adăposturi improvizate, în mașini sau corturi, toți se tem să se întoarcă în locuințe. Casele din centrul orașului s-au dărâmat sau au fost grav avariate, sinistrații nu vor să se întoarcă chiar și în casele care au fost declarate stabile, deoarece pământul continuă să se miște. „Fiecare zi pentru noi este o vecie, am văzut moartea cu ochii” – au declarat moldovenii adunați în parcul de lângă biserică. Olga Cebotari, de 33 de ani, împreună cu soțul și copilul de trei ani, dorm în cortul pus la dispoziție de Serviciul de Proteție Civilă, deoarece casa lor a fost avariată. Un alt moldovean, dl Nicolae, ne-a mărturisit că nu pleacă acasă pentru că muncește, dar își trimite copilul de 13 ani în țară. La întrebarea ce vor face moldovenii în situația dată, dl Nicolae spune: „Cei ce și-au pierdut locul de muncă sunt șoferii de pe curiere, ei livrau marfă la magazinele din zonă. Acum, când magazinele s-au închis, ei nu mai au de lucru. Cu toate acestea, nu vor pleca toți acasă, acasă nu au ce face. Aici, când se va liniști pământul, vom avea de lucru, se vor deschide șantierele de construcții, aici lumea este harnică, se va reconstrui totul în câțiva ani. Suntem în Emilia Romagna, aici nu e ca la Aquila, vom reconstrui totul”.
Angajații Consulatului General au prestat servicii la aer liber, au răspuns la toate întrebările cetățenilor și Consulul Vadim Zmeu s-a ocupat de eliberarea titlurilor de călătorie. Majoritatea celor veniți au solicitat titluri de călătorie pentru copiii lor. Moldovenii s-au trezit peste noapte fără casă și fără acte și nu doresc altceva decât să își ducă copii în Moldova. „Aici pericolul este prea mare”, spun ei. De asemenea, Consulatul va perfecta procuri pentru minorii care nu pot fi însoțiți, dintr-un motiv sau altul, de părinți în drumul lor spre casă. Toate actele au fost perfectate gratuit, iar în următoarele zile va fi indentificată o modalitate pentru a-i ajuta pe moldoveni să ajungă în țară. În acest sens Consulul N. Nucă va înainta o cerere motivată Guvernului R. Moldova.

Olga Coptu